RSS



Η ΥΠΑΠΑΝΤΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ

Η ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ

    Κάθε χρόνο στις 2 Φεβρουαρίου γιορτάζουμε την Υπαπαντή του Κυρίου.

     Σαράντα μέρες μετά τη γέννηση του Χριστού μας, σύμφωνα με το Μωσαϊκό Νόμο, η Παναγία μας Τον πήγε στο Ναό της Ιερουσαλήμ μαζί με τον Ιωσήφ, για να εκτελεσθεί η τυπική αφιέρωση του βρέφους στον Θεό και για να προσφέρουν ένα ζευγάρι τρυγόνια ή δύο μικρά περιστέρια.  Στο Ναό Τον περίμενε ο γέροντας Συμεών.  Όταν πήρε αυτός στα χέρια του τον Κύριο είπε το «Νυν απολύεις τον δούλον σου Δέσποτα κατά το ρήμα σου εν ειρήνη…», δηλαδή, "Τώρα Κύριε, ας πεθάνω, αφού είδα τον Σωτήρα του κόσμου".  Αυτό περίμενε χρόνια ο δίκαιος Συμεών˙ να δει με τα μάτια του τον Κύριο και Θεό του. Και πλέον ευτυχισμένος μπορούσε να αναχωρήσει για το ουράνιο ταξίδι του. Στο Ναό επίσης ήταν και η προφήτισσα Άννα η οποία βλέποντας το Θείο Βρέφος, δόξασε τον Θεό και είπε σε όλους ότι ήρθε ο Μεσσίας που θα λυτρώσει όλον τον κόσμο από την αμαρτία.

   Ο σαραντισμός, ενώ είναι μια πανάρχαια λειτουργική πράξη της εκκλησίας μας κι έχει τις ρίζες της στον Μωσαϊκό νόμο, αυτός γίνεται σήμερα ως μίμηση της Υπαπαντής του Κυρίου.

   Σπουδαίος ο ρόλος της Παναγίας μας, της μητέρας του Κυρίου. Γι' αυτό και αυτή η ημέρα είναι η γιορτή της μητέρας.

Απολυτίκιο
Χαίρε Κεχαριτωμένη Θεοτόκε Πάρθενε. εκ σου γαρ ανέτειλεν ο Ήλιος της δικαιοσύνης, Χριστός ο Θεός ημών, φωτίζων τους εν σκότει. Ευφραίνου και συ Πρεσβύτα δίκαιε, δεξάμενος εν αγκάλαις τον ελευθερωτήν των ψυχών ημών, χαριζόμενον ημίν και την Ανάστασιν. 

 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Copyright 2009 ΤΑΞΙΔΙΩΤΕΣ ΣΤΟ ΟΝΕΙΡΟ. All rights reserved.
Bread Machine Reviews | watch free movies online by Blogger Templates