RSS



ΤΑ 7 ΘΑΥΜΑΤΑ
ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

1.Το Χρυσελεφάντινο άγαλμα του Θεού Δία φιλοτεχνήθηκε από τον γλύπτη Φειδία γύρω στα 430 π.Χ. Όταν ολοκληρώθηκε, το ύψος του ήταν 13 μέτρα και το κεφάλι του έφτανε σχεδόν στην οροφή του ναού. Γύρω στο 40 μ.Χ. ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Καλιγούλας, πρόσταξε να μεταφερθεί το άγαλμα στη Ρώμη. Αργότερα, το 391 μ.Χ. με την άνοδο του χριστιανισμού, οι Ρωμαίοι απαγόρευσαν τους Ολυμπιακούς αγώνες κι έκλεισαν τους ελληνικούς ναούς. Στη συνέχεια το άγαλμα του Δία μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Το 462 μ.Χ. μια πυρκαγιά κατάστρεψε το ανάκτορο, όπου βρισκόταν το άγαλμα, με αποτέλεσμα να χαθεί οριστικά.
2.Ο Φάρος της Αλεξάνδρειας κατασκευάστηκε γύρω στα 280 π.Χ. 
Είχε 135 μέτρα ύψος και ήταν μεταξύ των πιο ψηλών κατασκευών στη γη για πολλούς αιώνες. Βρισκόταν στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και χτίστηκε από τον Σωκράτη τον Κνίδιο. Παρέμεινε στη θέση του για περίπου 1.500 χρόνια και καταστράφηκε κάπου μεταξύ 1303 και 1480 μ.Χ. από σεισμό. 
 3.Ο Κολοσσός της Ρόδου κατασκευάστηκε τα έτη 292 π.Χ. - 280 π.Χ. Ήταν ένα τεράστιο άγαλμα του Θεού Ήλιου, τοποθετημένο στην προβλήτα του αρχαίου λιμανιού της Ρόδου. Είχε 35 μέτρα ύψος και καταστράφηκε μόλις 58 χρόνια μετά την κατασκευή του εξαιτίας ενός καταστροφικού σεισμού που έπληξε το νησί εκείνη την περίοδο.

 4. Οι Κρεμαστοί κήποι της Βαβυλώνας (νότια της Βαγδάτης, της σημερινής πρωτεύουσας του Ιράκ) κατασκευάστηκαν μεταξύ 8ου αιώνα π.Χ. και 6ου αιώνα π.Χ. με εντολή του Ναβουχοδονόσορα Β'. Οι κήποι έφθαναν τα 22 μέτρα ύψος. Λέγεται ότι ο βασιλιάς έδωσε εντολή να γίνουν οι κρεμαστοί κήποι γιατί η νεαρή βασίλισσα Άμυτις, που καταγόταν από την ορεινή Περσία, νοσταλγούσε την πατρίδα της. Οι κήποι καταστράφηκαν τον 1ο αιώνα π.Χ. από σεισμό.

5Το Μαυσωλείο της Αλικαρνασσού κατασκευάστηκε τα έτη 353 π.Χ.- 351 π.Χ. Ήταν ο τάφος του Μαύσωλου, του Πέρση σατράπη της Καρίας. Είχε 45 μέτρα ύψος και βρισκόταν στην Αλικαρνασσό, στην σημερινή Τουρκία. Καταστράφηκε το 1494 μ.Χ αρχικά από σεισμός και στη συνέχεια σε επιδρομή από τους Ευρωπαίους Σταυροφόρους.
 6. Ο Ναός της Αρτέμιδος στην Έφεσο κτίστηκε από μάρμαρο και ασβεστόλιθο, υλικά που μεταφέρθηκαν από γειτονικούς λόφους. Κάπου 120 μαρμάρινοι κίονες υποστήριζαν το κύριο τμήμα του ναού. Κάθε κίονας είχε ύψος 20 μέτρα. Στη μέση του ναού υπήρχε το μαρμάρινο άγαλμα της Θεάς Άρτεμης. Ο ναός υπήρξε από τους μεγαλύτερους του κλασικού κόσμου, πολύ μεγαλύτερος από τον Παρθενώνα που χτίστηκε αργότερα στην Αθήνα. Διακόσια χρόνια αργότερα, το 356 π.Χ. ο ναός καταστράφηκε από πυρκαγιά. Αργότερα, ο Μέγας Αλέξανδρος επισκέφτηκε την Έφεσο και έδωσε διαταγή να οικοδομηθεί και πάλι ο ναός, στην ίδια θέση. Ο ναός επέζησε μέχρι τον 3ο μ.Χ. αιώνα. Με το πέρασμα του χρόνου η λάσπη κατέκλυσε το λιμάνι της Εφέσου και η πόλη κατάντησε ασήμαντη! Οι Γότθοι λεηλάτησαν στη συνέχεια το ναό και οι πλημμύρες ολοκλήρωσαν την καταστροφή.

7. H μεγάλη πυραμίδα στην Γκίζα της Αιγύπτου είναι το πιο παλιό από τα εφτά θαύματα του Αρχαίου Κόσμου, αλλά και το μόνο που διατηρείται μέχρι σήμερα. Η μεγάλη πυραμίδα κατασκευάστηκε για να γίνει ο τάφος του Χούφου, που εμείς τον ξέρουμε ως "Χέοπα". Ήταν ένας από τους φαραώ, τους βασιλιάδες δηλαδή της αρχαίας Αιγύπτου. Ο τάφος ολοκληρώθηκε γύρω στο 2580 π.Χ. Οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι για την κατασκευή της μεγάλης πυραμίδας του Χέοπα, χρειάστηκαν 20 χρόνια και εργάστηκαν κάπου 100.000 άνθρωποι. Χρησιμοποιήθηκαν πάνω από 2 εκατομμύρια ογκόλιθοι, βάρους 2,5 τόνων ο καθένας. Το τελικό ύψος της οικοδομής έφτασε τα 147 μέτρα. Κάθε πλευρά της βάσης της Μεγάλης Πυραμίδας έχει 230 μέτρα! Καλύπτει μια έκταση πιο μεγάλη από 9 γήπεδα ποδοσφαίρου. 




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Copyright 2009 ΤΑΞΙΔΙΩΤΕΣ ΣΤΟ ΟΝΕΙΡΟ. All rights reserved.
Bread Machine Reviews | watch free movies online by Blogger Templates